28. marts, 2024, Ceturtdiena

Ginta, Gunda, Gunta

skatīties video
Jaunākais video no youtube.com

20.maijā notiks Otrais Reņģēdāju festivāls

04.05.2017 12:07

Šī gada 20. maijā Salacgrīvā, Ostmalas laukumā notiks Otrais Reņģēdāju festivāls. Notikums sāksies 10 no rīta un beigsies nākamajā rītā. Pirms gada atzinīgi tika vērtēta Pirmā festivāla norise, kas motivēja turpināt, paplašināt un dažādot programmu.

Reņģēdāju festivāla pamata uzstādījums paliek nemainīgs – celt godā pavasara reņģi, zvejniekus un Reņģēdājus. Krastā brauks zvejas vīri un smels reņģes tieši no laivām. Programmā šogad plaša ceptu un vārītu reņģu izēšanās pie koka galdiem Salacgrīvas ostmalā. Tāpat rādīs reņģu kūpināšanas un eksotisku marināžu sagatavošanas noslēpumus. Reņģu delikatešu pavāru konkurss rezonēs ar starptautisku žūriju, kur aicināti  meistari no Igaunijas un Lietuvas.

Pirmo reizi vēsturē  tiks reprezentatīvi publiskots – kāda Latvijas sabiedrības daļa sevi identificē kā reņģēdājus – kā kulinārā tā sociālā nozīmē. Ar kreatīvu ziņojumu uzstāsies tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš. Šogad festivāla notikumos piedalīsies, sevi parādīs, uz citiem paskatīsies arī Latvijas Nacionālie bruņotie spēki – jūras spēki, zemessardze, rekrutēšanas centrs. Patiesi, kur citur ja ne Reņģēdāju rindās Latvijas Armija var meklēt uzticamākās rezerves?

Festivālā būs klāt Pasaules Dabas fonds, vedinot uz domām par reņģu saglabāšanu nākamo paaudžu reņģēdājiem.

Turpat blakus tiks piedāvāts Rakaru murdiņš, kur bērni visu dienu varēs droši spēlēties, dziedāt, zīmēt un rakaroties, kamēr lielie kārtos lielās lietas.

Festivāla pēcpusdienas daļa ritēs sportiskā garā. Miesas stiprinieki izmēģinās spēkus svaru bumbu celšanā, virves vilkšanā, armijas normatīvu izpildē. Gara stiprinieki spēlēs dambreti ar vienu no labākajiem Eiropas dambretistiem, kura uzvārdu izpaudīsim īsi pirms festivāla.

Salacgrīvas Reņģēdāju festivāls notiks kopīgi ar Plostnieku svētkiem, kur godināsim šī amata meistarus un tradīcijas un vērosim plostu gaitu Salacā.

Norisi caurvīs pašdarbības kolektīvu – dziedātāju, dejotāju, muzikantu un kumēdiņu rādītāju priekšnesumi. Notikumus vietējā dialektā komentēs Salacgrīvas sievas, nelaižot garām bargas kritikas iespēju. Savus iekarotājus gaidīs Umurkumurs.

Protams, visu dienu turpināsies plaša zivju, garšvielu, eļļu, etiķu kā arī amatniecības darinājumu tirgošana.

Vakarpusē, pēc balvu un reņģu sadalīšanas, koncertu ripinās Labvēlīgais Tips. Zaļumballi spēlēs pašmāju Avārijas Brigāde.

Pavisam drīz internetā par Reņģēdāju cenām varēs sākt iegādāties biļetes uz Festivāla koncertu un Zaļumballi. Dienas pasākumi būs bez  maksas.

Reņģēdāju Festivālu organizē Salacgrīvas novada pašvaldība. Satura producents ir pašmāju Reņģēdājs Dzintris Kolāts.

Kontakti:

Pārsla Dzērve, Salacgrīvas kultūras nama vadītāja, tel. 64041458,  salac.kultura@inbox.lv

Dzintris Kolāts, Reņģēdāju Festivāla satura vadītājs, 29287746, dzintris.kolats@gmail.com

 

Par ielu tirgošanās Reņģēdāju festivāla laikā sazināties ar Solvitu Kukanovsku, 64071982 solvita.kukanovska@salacgriva.lv 

IESNIEGUMS - atļaujas ielu tirdzniecībai pasākuma laikā saņemšanai

Maksas par ielu tirdzniecības atļaujas saņemšanu

 

RF_logo_medijiem_2017.jpg

    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031