29. marts, 2024, Piektdiena

Agija, Aldonis

skatīties video
Jaunākais video no youtube.com

Ieskandinot IV Starptautisko Salacgrīvas masku festivālu

15.01.2013 12:30

12.janvārī, Salacgrīvā notika ceturtā Starptautiskā Salacgrīvas Masku tradīciju festivāla masku gatavošanas meistardarbnīca, kurās piedalīties bija aicināti visi masku gatavotāji neatkarīgi no vecuma. Meistardabnīcu vadīja, par maskām un maskošanos stāstīja tradicionālo masku pētnieki Andris Kapusts un Aīda Rancāne.

Meistardarbnīcu vadītājiem līdzi bija viss nepieciešamais, lai šīs dienas darbošanās būtu gana vērtīga un interesanta.

bildes 007.jpg

Dalībnieki ne tikai klausījās runātājos, bet arī skatījās video ierakstus no masku pasākumiem, izmēģināja masku svarīgākos atribūtus, apguva tradicionālās masku kustības un iejutās masku – lāča, dzērves, čigānietes, āža, kazas, nabaga, nāves un vīriņa lomās.
Aīdai un Andrim līdzi bija lietas, kas attiecās uz kārtīgu un īstu maskošanos – kažoks, vaļenki, lielie lakati, cepures, striķi un tautiskās seģenes.

Uz masku gatavošanas meistardarbnīcu bija atnākuši daudz skolēnu, kuriem Andris Kapusts pastāstīja cik svarīgi ir maskošanās grupu izteiksmes līdzekļi ir rituālais troksnis un rituālie smiekli. Tas ir pirmais signāls, ko mājinieks dzird. Lauku sētā pirmais uz to noreaģē suns un pēc tam bērni, tā nozīme ir signāla funkcija aizsarg funkcija - viņsaules tēli nāk. To tad visi kopīgi arī iemēģināja – troksnis ar sagādātajiem palīglīdzekļiem – zvaniem, katlu vākiem, pātagu, kanniņām ar koka vālītēm sanāca labi, arī kopīgā smiešanās izdevās, ar raudāšanu gan bija nedaudz grūtāk, bet pacenšoties arī tā sanāca gana iespaidīga.
Masku grupām ļoti svarīgs ir izskats, rekvizīti rokās, dziesma, teksti, kustība, uzvedība, rotaļas, horeogrāfija. Ļoti svarīgas ir grupas rituālas darbības - Ir atnākšana, sasveicināšanās darbošanās, apdziedāšana, masku koncerts, mājas apsvēpēšana, dejas, joki un spēles, mielasts un atsveicināšanās.
No Andra Kapusta un Aīdas Rancānes stāstītā uzzinājām, ka tradicionālais maskās iešanas laiks ir no Mārtiņiem līdz Meteņiem.
Pavasarī iet budēļos un maska ir Budēlis, kura ierodas Budēļu, jeb Meteņu vakarā. Kā viņa izskatās? Kažoks vērsts uz otru pusi, ar salmiem vai ko citu apjozta josta, piekarināts zvans, pakulu bārda, seja nosmērēta, ar kvēpiem un cepure. Tieši cepure ir galvenā šai maskai. Cepure ir gatavota no rudzu stiebriem, konusveidīga, varbūt izrotāta ar dzīpariem, prievītēm, krāsainām lupatiņām. Masku krāsas lielākoties ir meln, balt, sarkan.
Budēļi simbolizē auglības garus un budēļos parasti iet tikai vīrieši. Pa ziemu šie gari guļ pazemē, zem zaļas velēnas, pavasarī mostas un modina ļaudis, ir ļoti jestri, erotiski un seksuāli.

Katram mājas saimniekam vajadzētu zināt ko darīt kad ciemos atnākušas maskas. Tām ir ļoti svarīgs kontakts ar mājiniekiem – tekstuālais un tīri fiziskais, caur rotaļām, dejām un jokiem, lai enerģija pārietu no viena otrā.
Kad gana redzēts un dzirdēts skolēni kopā ar pieaugušajiem ķērās pie masku gatavošanas. No folkloras kopas „Cielava” dalībnieču sagādātā materiāla tapa sejas maskas, kurām beigu galā vēl pielika pakulu matus un bārdu. Tā pavisam vienkārši un ātri tapa maska 9.februāra masku festivāla lielajam gājienam.
Latvijas folkloras biedrības valdes priekšsēdētājam Andrim Kapustam ir ļoti liels prieks būt Salacgrīvā un tikties ar Zentu Menniku, „laiks skrien ātri un klāt jau IV Salacgrīvas masku festivāls. Paldies visiem, bet jo īpaši Zentai Mennikai, kura ļoti daudz darījusi maskošanās tradīciju atjaunošanā un saglabāšanā. Viņa ar lielu entuziasmu kopā ar savu folkloras kopu pievērsusies vienai no lokālajām masku tradīcijām – Vecīšiem. Zenta ir cilvēks, kurš ļoti daudz darījusi un ir pelnījusi, lai viņas pilsētā Salacgrīvā notiktu masku festivāls. Ļoti jauki, ka šo pasākumu atbalsta arī pašvaldība.”
Vēl mums ir atlicis laiks, sameklēt veco kažoku un izgatavot sejas masku, lai Meteņos varētu piedalīties Lielajā Masku gājienā 9.februārī. Tiekamies!

Ilga Tiesnese

bildes 054.jpg
bildes 052.jpg

    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031