19. aprīlis, 2024, Piektdiena

Vēsma, Fanija

skatīties video
Jaunākais video no youtube.com

V Starptautiskais Salacgrīvas masku festivāls

19.02.2014 11:26

Februāra otrajā sestdienā Salacgrīvas novadu jau piekto reizi ieskandināja masku festivāls. Šogad to kuplināja maskotāji no Hedemestes Igaunijā un Volhovas Krievijā, kā arī no dažādiem Latvijas novadiem. Meteņi ir seni latviešu pavasara gaidīšanas svētki, kuros līdz ar pavasara tuvošanos sevišķi nozīmīgi ir maģiski, auglību veicinoši rituāli. Salacgrīvas puses maskas – vecīši arī šogad visus aicināja godam pavadīt Meteņdienu un no sirds izpriecāties.

bildes 430.jpg

Vispirms masku grupas viesojās Ainažos un Svētciemā, lai kopā ar vietējiem ietu rotaļās, dziedātu un veiktu pavasara gaidīšanas rituālus, savukārt Salacgrīvas kultūras namā masku darināšanas meistarklasē, pie Ilzes Kļaviņas un Ilonas Mennikas, varēja uzmeistarot masku gājienam un vakara pasākumam. Pēc tam skaļā, krāšņā un atraktīvā gājienā masku festivāla dalībnieki no pulcēšanās vietas pie Tūrisma informācijas centra devās uz pilskalnu. 

Te festivāla galvenā organizētāja un kūrētāja, folkloras kopa Cielava vadītāja Zenta Mennika sveicināja visus festivāla dalībniekus sakot „šī ir mūsu vissvētākā vieta un atrodoties te pārņem dīvaina - uzlādējoša, spēcinoša sajūta. Prieks jūs visus redzēt Salacgrīvas pilskalnā un darīsim visu, lai aizgaiņātu prom visu ļauno, slikto un nomācošo.”

Pēc Salacgrīvas kultūras nama vadītājas Pārslas Dzērves uzrunas, savas sveicienus izdziedāja, izdejoja un izrotaļāja folkloras kopas no tuvākām un tālākām vietām. Īpaši atraktīvs, spilgts un jautrs bija Volhovas draugu priekšnesums, kuri mums parādīja savus pavasara gaidīšanas svētkus. Viņu tradīcijas saskan ar mūsējām, jo mēs Meteņos pavadām ziemu un sagaidām pavasari, savukārt viņi pavasari sagaida ar Masļeņicas svētkiem. Lai šis gads būtu bez bēdām, smagām domām un lielām likstām visi kopā pilskalna ugunskurā sadedzinājām garo sievu, kas atbrīvo mūsu domas un sirdis labiem darbiem un gaišām domām. 

Pēc pavisam neilga laika Salacgrīvas kultūras namā notika masku grupu saiets un izrādīšanās. Mājas saimnieku lomā šogad iejutās folkloras kopas „Cielava” dalībnieki Mairita Andersone un Jānis Nadeždins. Viena pēc otras savus priekšnesumus rādīja viesu folkloras grupas – Delve no Vidrižiem, Dvīga no Saulkrasiem, Ore no Amatas, amatieru teātra grupa no Hedemestes, Putni no Lēdurgas un paši mājinieki Cielavas vecīši. 

Kad redzēti folkloras grupu priekšnesumi, laiks individuālo masku parādei. Gluži kā labā filmā labai epizodei sekoja nākošā labā un tautas mūzikas pavadījumā uzsākās danči. „Cielavas spēlmaņi”, „Tals trimiš”, „Putni” no Lēdurgas mainījās viens pēc otra, lai tā kārtīgi izdancinātu masku festivāla dalībniekus un viesus. 

Nelielā danču pārtraukumā apbalvojumus saņēma individuālās masku skates uzvarētāji – trešā vieta šogad – ciemiņiem no Igaunijas, otrajā vietā Vidrižu vecenītes un Kapteinis un āži, uzvarētāju godā Velni no Lēdurgas. Par aktīvu līdzdalību folkloras kopas saņēma Salacgrīvas novada domes pateicības un īpašās masku festivāla medaļas. Šķiroties folkloras kopas Dvīga vadītāja Anta Deniškāne sacīja „ar katru gadu mums te labāk patīk. Te ir ļoti jauki, sirsnīgi un mīļi. Mazā bariņā ir pat labāk, sajūta kā pie savējiem. Tiksimies nākamgad!”

„Tradīcijas mums ir kopīgas, tāpēc mums te ir tik viegli dejot,” uzsvēra Igaunijas folkloras kopas vadītāja Tīna Laidla „mūsu dalībniecēm te ļoti patīk. Ļoti ceram tikties arī nākamajā gadā.”

Draugi no Volhovas pēc kārtīgas izdejošanās ir nedaudz piekusuši, bet apmierināti un priecīgi. „Mēs bijām te tikai divas dienas, bet iespaidu ir ļoti daudz”, stāsta Nadežda Saigina, Volhovas pašvaldības administrācijas pārstāve, „patīkami, pat mazliet skauž ar kādu lielu uzmanību un pietāti jūs kopjat savas senās tradīcijas, savu kultūru. Senās, autentiskās maskas ir lieliskas, kā pie mums bija cara Pētera I laikos. Mūsu maskas ir vairāk stilizētas, mūsdienīgākas. Ļoti patika jūsu dejas un rotaļas, mūzika it kā viena un tā pati, bet tik daudz soļu ... ļoti skaisti. Priecēja un patīkami pārsteidza tas, ka šādā vakarā visi bija kopā – jauni un veci, mazi un lieli un visiem bija interesanti un jautri. Mācījāmies arī mēs. Laiks paskrēja nemanot, rīt jau jābrauc prom. Liels paldies par silto un jauko uzņemšanu.” 

Festivāla organizētāja Zenta Mennika ir gandarīta „Masku festivāls Salacgrīvā ir kļuvis par tradīciju, un mēs lepojamies ar to, ka uz Salacgrīvu brauc viesi no tuvienes un tālienes. Tas ir jauks un brīnišķīgs pasākums, kurā cilvēki priecājas un viņiem ir interesanti. Ticiet vai nē, tas ir brīnišķīgi, ka esam visi kopā. Tie, kas kopj maskošanās tradīcijas Latvijā un ārzemēs jau zina, to spēku ko dod maskošanās nevar salīdzināt ne ar ko. No sirds jūs ļoti gaidījām, ceram tikties arī nākamajā gadā!”

Ilga Tiesnese

bildes 343.jpg
bildes 430.jpg
bildes 485.jpg

bildes 534.jpg
bildes 579.jpg
bildes 584.jpg

1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930